‘Una manera de vivir’

River Plate komt volgend seizoen voor het eerst in de roemruchte historie niet uit op het hoogste Argentijnse niveau. Na een hopeloos seizoen degradeerde de gewezen topclub afgelopen weekend na een verloren tweestrijd met het nietige Belgrano. De Superclásico met Boca Juniors is niet meer. Maar dat is lang niet het ergste.

De Zuid-Amerikaanse voetbalbeleving is onvergelijkbaar met elke andere. Het is een leefstijl, una manera de vivir. Als je van voetbal geen kaas hebt gegeten, kegelt een taxichauffeur je zonder pardon uit zijn wagen. Goed, de verjaardag van je vrouw mag je natuurlijk niet overslaan, maar als River speelt gelden andere wetten. Dan ga je naar het stadion. Of kijken in de kroeg. Zo’n twee uur lang giert er van alles door je heen, behalve dan de geboortedag van je echtgenote. En daarna samen vieren. Of treuren.

Vorig jaar ondervond ik de impact van voetbal op de Argentijnen in levende lijve. In Rosario, de derde stad van het Zuid-Amerikaanse land, sprak ik met Danilo, de praatgrage eigenaar van een afgelegen bruin café. De liefde van zijn leven, Rosario Central, was zojuist afgegleden naar het tweede niveau in de Argentijnse Liga.

De man vertelde over zijn ondraaglijke verlies. Iets wat ik me volgens hem nooit voor zou kunnen stellen. Volgens Danilo leidde de degradatie van de Canallas al tot twintig zelfmoorden onder de fanatieke aanhang. Twintig! Zijn bloedbroeders. Ook hijzelf speelde even met de gedachte zich te verhangen. Maar ja, hij had zijn kroeg hè. En een vrouw. En ook nog twee kinderen.

De achterban van Rosario Central haalt het bij lange na niet bij die van River Plate. De impact van de vernederende afdaling van Los Millionarios is dan ook niet te overzien. Het leven in Buenos Aires is niet meer hetzelfde. Minstens een jaar lang zonder het aftellen naar de Superclásico. Die onmisbare rivaliteit met Boca. Alsof Feyenoord is gedegradeerd, maar dan in het kwadraat.

Tot overmaat van ramp besloot de Argentijnse voetbalbond vandaag dat River een heel seizoen niet meer in het eigen El Monumental mag spelen. Na de onvermijdelijke rellen die volgden op de deceptie van afgelopen weekend toonde de bond geen clementie. De legendarische heksenketel, waar Nederland in 1978 verzuimde wereldkampioen te worden, wordt gesloten. En daarmee een nieuwe fase in het leven van miljoenen Argentijnen ingeleid. (Jesse van de Woestijne)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s