Betaalde liefde

Het is zomer en buiten het bezoeken van Feyenoord-wedstrijden en groundhoppen wordt er ook nog wel eens een goed boek gelezen. Zo lazen wij Betaalde liefde ( Nee, het gaat niet over hoeren) van schrijver Marcel Maassen een boek uit 1999 (!) over het moderne voetbal. Nu is dat boek al 13 jaar oud maar zo up to date dat we dit toch echt een leestip vinden. Zo zegt de achterkant van het boek al genoeg.

‘Het voetbal was ooit van de oprechte liefhebber en van de trouwe supporter. Inmiddels heeft het zich ontwikkeld tot een big business waarin elk jaar miljarden omgaan. Het speelt zich steeds meer af in grote multifunctionele amusementscentra. Het is zowat het belangrijkste reclame-vehikel van deze tijd. Het vult de zendtijd van onverzadigbare televisiekanalen.

Die ontwikkeling geeft spanningen. De sfeer in de stadions wordt anders. De tv-reportages worden strak geregisseerde shows. Maar vooral: het voetbal zelf wordt anders. Echt rond is de bal niet meer. De rijke clubs worden oppermachtig. Financiële belangen dicteren de opzet van competities en kampioenschappen. Zo is het internationaal, en zo is het ook in Nederland. Hoe ver kan dat gaan? Graaft het voetbal zijn eigen graf? En kan het Nederlandse voetbal wel meekomen?’

Verder komen in het boek zelf ook de moderne stadions er niet genadig vanaf:

‘In het stadion zit je comfortabel, droog uit de wind, er is genoeg te eten…In de ArenA hangen enorme videoschermen waarop je de herhalingen van belangrijke spelmomenten kunt volgen en kunt kijken naar voorbeschouwingen, profielen, statistieken, reclame enzovoorts. In de rust zie je de samenvatting van de eerste helft en zelfs de spelers kijken na een fraaie actie omhoog om zichzelf in de herhaling te aanschouwen. We zijn bijna waar we wezen moeten: het voetbal in het stadion is al bijna televisie.’

Nu gaan we natuurlijk niet teveel verraden maar dit boek is voor de ekte ekte diehard voetballiefhebber een hebbertje.

Betaalde liefde vind je hierr nieuw voor €17,50 en tweedehands voor €4,50.