Aris FC – PAOK

Super League | 21-10-2018 – 19:00 | Kleanthis Vikelidesstadion, Thessaloniki | Eindstand: 1-2

Dit keer reizen wij af naar het Griekse Thessaloniki voor de derby van de stad: Aris FC tegen PAOK. Een week van te voren kunnen we kaarten halen via de ticketshop van Aris. Na enige moeite met het Griekse schrift lukt het om kaarten te bemachtigen voor de hoofdtribune. De avond voor de wedstrijd spreken we ultra’s van Super3 (Aris) die ons vertellen dat we geen pyroshow hoeven te verwachten. Dit komt omdat Aris onder een vergrootglas ligt bij de voetbalbond.

De wedstrijddag zelf beginnen we de PMDS in een Irish Pub waar we met een schuin oog Feyenoord volgen. Daarna zetten we met de taxi koers naar het stadion. De taxichauffeur geeft ons nog een bruikbare tip “If PAOK scores, don’t move anything. Otherwise they will kill you”.

Bij het stadion is het een uur voor de wedstrijd al erg druk. Er gaat pyro de lucht in en de sfeer zit er goed in. Als we bij de gate wachten, staat er maar 1 deur open voor zo’n 500 supporters. De aanwezige agenten worden onvriendelijk verzocht om de andere deuren te openen. Daarna lopen de supporters zonder kaartcontrole of fouillering zo het stadion in. Erg zonde van de kaarten van 35,- per stuk, maar dat mag de pret niet drukken.

In het stadion is het gezang van de Super3 oorverdovend. Alle gestolen PAOK attributen hangen al in het hek. Op het veld staan capo’s met vlaggen te zwaaien. Bij opkomst zijn er 3 sfeeracties door het hele stadion. Het opmerkelijkste doek is op de zijde van Super3 waar vermoedelijk PAOK wordt afgeschilderd als racisten en vrienden van de politie.

Binnen 2 minuten komt Aris op voorsprong en het stadion ontploft. Daarna worden traditiegetrouw alle sjaals en spandoeken van PAOK in de brand gestoken. Door een penalty komt PAOK op gelijke hoogte vlak voor rust. Tijdens deze rust worden de afgebrande PAOK materialen vervangen door vlaggen van Super3. In de 2e helft krijgt Aris een penalty, maar die wordt gestopt door de keeper van PAOK. Daarna zakt Aris erg in en scoort PAOK een paar minuten voor tijd. Na afloop krijgt oud-Feyenoorder Diego Biseswar het aan de stok met fans op de tribune. Daarna gaat hij en andere PAOK-spelers onder politiebegeleiding van het veld. Na de wedstrijd is de sfeer grimmig en blijft het nog lang onrustig in Thessaloniki.