Celtic Glasgow – Rangers FC

Scottisch Premier League | 29-12-2019 – 12:30 | Celtic Park, Glasgow | Eindstand: 1-2

Op de lijst van elke Groundhopper mag er uiteraard 1 wedstrijd niet ontbreken: The Old Firm. Voor deze derby reizen we voor de tweede keer dit jaar af naar Glasgow. Een van de meest beladen wedstrijd van het Verenigd Koninkrijk. De rivaliteit van deze twee clubs is al meer dan 100 jaar oud. Dit is niet gebaseerd op enkel voetbal, maar ook op religieus en politiek gebied. Het katholieke Ierse Celtic tegen het protestants Britse Rangers. Voor de PMDS gaan we naar het trainingscentrum waar de jeugdelftallen van Celtic hun wedstrijden afwerken. De kantine van dit complex is in handen van de Green Brigade. Veel ultra’s staan in spanning te wachten tot de corteo begint. Om 11:00 uur is het dan zo ver. Veel rookbommen, fakkels en ander vuurwerk gaan de lucht in. De sfeer zit er goed in en de spanning is te merken. Zodra we bij het stadion aankomen kunnen we net een glimp zien van de aankomende Rangers. Zij worden vriendelijk ontvangen met middelvingers en wank-gebaren. Het plan was om plaats te nemen op het vak met de Green Brigade. Voor deze wedstrijd geldt er een strengere controle en is naast een kaartje, ook een stempel nodig. We besluiten het in de rust nogmaals te proberen.

Vlak voor de aftrap wordt het You’ll Never Walk Alone meegezongen door de bijna 60.000 aanwezige Celtic fans. Daarna ontvouwt zich een Tifo van de Green Brigade. Op de doeken is de aartsengel St. Michael afgebeeld vechtend met demonen gehuld in blauw-wit-rode kleuren. De wedstrijd begint slecht. Celtic lijkt niet in de wedstrijd te komen. Totdat na een half uur de bal op de stip gaat vanwege een vasthouden. Helaas weet Celtic deze kans niet te benutten, want Ryan Christie stuit op de keeper. 6 minuten later is het raak aan de andere kant; Ryan Kent weet het net te vinden via de korte hoek. De vreugde in het uitvak is van korte duur want een schot wordt van richting veranderd, waardoor Celtic op gelijke hoogte komt. De bal ging via de hand van een Celtic speler het doel in, maar in Schotland hebben ze geen VAR dus telt deze treffer gewoon.

In de rust proberen we nogmaals op de Green Brigade te belanden. Dit leek te lukken, alleen bij de laatste controle vallen we door de mand. De beveiligers hebben door dat we geen stempel hebben. Als alternatief klimmen we over het hek en zijn alsnog binnen. Vanaf dit hoekvak zien we Rangers op 1-2 komen via een corner. Het uitvak gaat finaal door het lint. Celtic gaat op zoek naar de gelijkmaker, maar weet niet meer te scoren. De teleurstelling is groot bij de Celtic supporters. Na 10 succesvolle jaren komt het verlies van de derby op eigen bodem hard aan. Rangers FC komt op 50 punten in de Schotse competitie. Celtic staat op 52 met 1 wedstrijd meer. Dit belooft een spannende ontknoping te worden.