Partizan Belgrado – Feyenoord

Conference League | 10-03-2022 – 18:45 | Stadion Partizana, Belgrado | Eindstand: 2-5

Voor de tweede keer in dit seizoen reizen wij af naar de Balkan. De UEFA heeft ons gekoppeld aan het beruchte Partizan Belgrado. Omdat er een flinke run is op directe vliegtuigtickets schieten de prijzen de pan uit. Veel Feyenoorders kiezen voor alternatieve routes via België, Duitsland of Zwitserland.

Belgrado is de grootste stad van Servië en was ook de hoofdstad van het voormalig Joegoslavië. De stad telt ongeveer 1.7 miljoen inwoners. Het oorlogsverleden van de stad is nog te zien in het straatbeeld en ook de politieke problemen rondom Kosovo. Ook de vriendschapsbanden tussen Servië en Rusland zijn terug te zien bij de kraampjes op straat. Shirts met Poetin en andere items van Rusland zijn veel te koop. Menig straatverkoper steunt openlijk de kant van Rusland, haten de VN of ontkennen de oorlog in Oekraïne.

Ook de tegenstander is een bekende bij elke supporter in Europa. Niet vanwege de sportieve prestaties, maar voornamelijk op supportersgebied. The Eternal Derby met stadsgenoot en aartsrivaal Crvena Zvezda, beter bekend als Rode Ster, is een van de heftigste ter wereld. De vele rellen, tifo’s/pyro en andere ongeregeldheden gaan de hele wereld over.

De eerste 2 dagen verkennen we voornamelijk de stad en de lokale pubs. De prijzen liggen een stuk lager dan in Nederland, dus de drank vloeit rijkelijk. Op wedstrijddag verzamelen wij ons op het Liberty Square. De politie wil dat de 1350 Feyenoorders zich via een plek ver buiten het centrum via bussen naar het stadion laten vervoeren. Daar heeft natuurlijk niemand zin in, dus het plan wordt om te lopen. Als de Servische politie dat doorheeft, worden er snel bussen geregeld.

Bij aankomst bij het stadion wordt iedereen grondig gefouilleerd; aanstekers, kleingeld en andere voorwerpen moeten worden ingeleverd. In het uitvak blijkt al snel dat de thuissupporters een andere procedure hebben gehad. Al snel vliegen er voorwerpen heen en weer; vuurwerk, aanstekers, stenen en zelfs een pak yoghurt gaan er door de lucht. Ook de politie doet een duit in het zakje en trakteert ons op een portie traangas.

Op het veld heeft Feyenoord het in het begin nog erg lastig tegen Partizan en gaat het met 1-1 rusten. Na de rust komen de Serven gelijk met 2-1 voor, maar vanaf dat moment is Feyenoord heer en meester. Dessers, Geertruida, Sinisterra en Toornsta met zijn tweede zorgen voor een 2-5 overwinnig.

Door dit sterke uitgangspunt lijkt de volgende ronde een feit.