FC Luzern – Feyenoord

Conference League | 05-08-2021 – 20:30 | Swissporarena, Luzern | Eindstand: 0-3

Feyenoord heeft donderdagavond een grote stap gezet richting de play-off ronde van de Europa Conference League. De eerste wedstrijd tegen FC Luzern werd in Zwitserland ruim gewonnen: 0-3. Guus Til was wederom belangrijk aan Rotterdamse zijde, hij nam voor rust twee doelpunten voor zijn rekening. Luis Sinisterra zorgde kort voor tijd voor een nog mooiere uitslag. Volgende week is de return in Rotterdam; donderdag 12 augustus om 20:00 uur.

De voorrondes van de Conference League zijn in volle gang: Twee weken geleden speelde Feyenoord nog in Kosovo en nu zijn we onderweg naar Zwitserland waar Feyenoord het opneemt tegen FC Luzern.

Uitfans zijn (nog) niet welkom bij de Conference League, zo kwamen we in Kosovo het stadion niet in. Dat betekend niet dat we niet op nieuw een poging wagen om Feyenoord te zien spelen in Europa. Onderweg zoeken we de juiste route om de grens over te gaan en te zorgen dat we überhaupt Zwitserland binnen komen, om te voorkomen dat net als tegen Young Boys in 2019 er supporters worden geweigerd aan de grens.

Dat we de juiste route hebben gekozen wordt later duidelijk. Wij mogen doorrijden, terwijl er bij de grensovergang in Basel veel strenger werd gecontroleerd.

Gelukkig kunnen we deze reis maken zonder het doen van een PCR test. Reizen door Duitsland mocht en voor Zwitserland gelden er geen inreisregels omtrent corona, althans met de auto.

Na een autorit van ruim 10 uur komen we aan in Luzern.

Waar we zeker niet de eerste Feijenoorders zijn.

De bierprijs ligt in Zwitserland veel hoger dan in Nederland, maar dat wordt snel vergeten als ze eenmaal rijkelijk vloeien.

Na een middag en avond zuipen in de pub is het daarna tijd om nog even een nachtclub over te nemen. De Feyenoord liederen galmen door de tent heen als er zeker 100 Feijenoorders binnen staan.

Om uiteindelijk zwalkend richting het hotel te gaan.

De volgende dag hebben we wat moeite om op gang te komen.

Ondanks dat er genoeg te zien valt in deze prachtige stad…

…belanden we alweer snel op het terras.

Volgens de Zwitserse media waren er zo’n 500 Feyenoord supporters in Luzern.

De Zwitserse politie houdt alles nauwlettend in de gaten. Zo worden er regelmatig supporters staande gehouden en paspoorten op de foto gezet.

Een flink aantal Feijenoorders heeft de afgelopen dagen de kans gegrepen om aan wedstrijdkaarten te komen, zo ook wij. Zeer benieuwd of we binnen komen pakken we een taxi naar het stadion.

Gelukkig worden we binnen gelaten en nemen we voor het eerst sinds een hele lange tijd plaats op de tribune.

Wie er niet zijn, zijn de fanatieke fans van FC Luzern. Zij protesteren tegen gepersonaliseerde tickets en het niet aanwezig mogen zijn van uitfans. Hun spandoeken richting de UEFA zijn dan ook zeer duidelijk en sluiten wij ons bij aan.

Voor de sfeer in het stadion is het jammer dat zij er niet zijn.

De meeste supporters hebben kaarten in Vak D achter het doel…

…maar ook in andere vakken spotten we genoeg bekenden.

Feyenoord speelt een prima pot in Luzern en staat met de rust al 0-2 voor.

Europese uitoverwinningen zijn schaars bij Feyenoord de laatste jaren, dus genieten we extra hard als het 0-3 wordt.

Zeker als je bedenkt dat we voor vertrek niet wisten of we bij de wedstrijd aanwezig konden zijn.

Feyenoord doet hele goede zaken en maakt een grote kans om door te gaan naar de volgende voorronde.

Sommige Feijenoorders gaan met mooiere souvenirs naar huis dan alleen een koelkastmagneet.

Wij proosten op een geslaagde trip.

De volgende ochtend verlaten we Zwitserland…

…en doen we er 13 uur over om thuis te komen, maar dat was het weer waard.