Olympique Marseille – Feyenoord

Conference League | 05-05-2022 – 21:00 | Stade Velodrome, Marseille | Eindstand: 0-0

Feyenoord speelt voor het eerst in 20 jaar weer een finale in Europees verband. Genoeg reden voor veel Feijenoorders om richting Zuid-Frankrijk te reizen. De havenstad Marseille is de eindbestemming. Eerdere Europese wedstrijden in Marseille zijn uit de hand gelopen, dus de verwachtingen zijn aanwezig voor deze trip. Wederom waren de vluchten erg duur en vinden wij een alternatieve optie om via Lille te vliegen op woensdagochtend.

Eenmaal aangekomen bij het hotel merken wij dat de politie in grote getalen aanwezig is. Op de oude haven staat er al veel ME klaar. Overdag is het nog rustig en stromen de terrassen langzaam vol. S’avonds gaat het al snel fout op verschillende plekken. Groepen Marseille hooligans met wapens hebben het voorzien op kleine groepen. Feyenoorders die naar hun hotel lopen worden aangevallen, beroofd of opgewacht door “Fransen met een niet-westerse afkomst”. Ook menig spotter van Olympique krijgt het zwaar te verduren. De politie lijkt het niet in de hand te hebben en lost dit op met traangas. Onze camera overleeft de woensdagavond helaas niet.

Na een bewogen avond is het tijd voor matchday. Wederom drinken wij in op de Vieux Port. Ook hier komen regelmatig Marseille-supporters langs die van uitdagen houden. Sommigen moeten dat met flinke hoofdpijn bekopen. Aan het einde van de middag moeten we met bussen richting in fanzone aan de rand van Marseille. Hier is een suf festival ingericht met dj’s en meerdere bierkramen. Feyenoord gaf aan dat je zonder buscombi vanaf dit strand geen toegang kreeg tot het stadion. Dit bleek later in de praktijk toch niet zo te zijn.

Het weer zit ons zoals gewoonlijk niet mee en na een uur op het festival te lopen, komt de hemel naar beneden. Veel mensen willen schuilen en hekken worden omgeduwd. De Franse politie beantwoord dit door heel het festivalterrein vol te schieten met traangas. Dit zorgt voor nog meer chaos en het halve terrein wordt afgebroken. Iedereen begint bij nabijgelegen gebouwen te schuilen. De politie sluit de weg richting het stadion af en een grote groep begint te lopen. Via een omweg komen wij uit op de grote weg richting het stadion. De politie blokkeert de hoofdweg en dwingt de groep om een alternatieve route te kiezen. Via een hek wordt een natuurpark gevonden. Hier staat het water op sommige plekken tot je knieën en moeten we letterlijk door de bosjes op zoek naar een uitweg. Deze wordt uiteindelijk gevonden.

Op dat moment loopt de groep van zo’n +2000 Feyenoorders vrij rond door de achterbuurten van Marseille. Na wat opstootjes onderweg komen we dichterbij het stadion. De politie heeft de groep gevonden en sluit een steeg af. Marseille ultras krijgen dit door en proberen de aanval in te zetten vanuit een straat verderop. Feyenoord reageert en dit levert flinke rellen op waarbij alles door de lucht vliegt. Zoals wel vaker komt de politie hier tussen met het bekende traangas.

Na enige oponthoud escorteert de politie de groep richting het stadion. Onderweg worden eetkraampjes geplunderd, mept de politie er op los en vliegen de flessen over en weer. Eenmaal aangekomen blijkt de route toch niet zo handig geweest. De hele groep Feyenoorders loopt recht op de Virage Nord van Marseille af. Het voorplein loopt vol en er breken vechtpartijen uit. Na enige tijd worden de groepen gescheiden en worden we naar het uitvak gebracht na een gedenkwaardige wandeling door de Côte d’Azur.

Eenmaal in het stadion komen we in de 40e minuut binnen. De tifo’s van beide clubs hebben we helaas gemist. De sfeer vanaf Marseille-kant is zeker indrukwekkend, maar Feyenoord weet hier goed mee om te gaan. Tot onze blijdschap zien we Dimitri Payet geblesseerd het veld verlaten. Beide teams krijgen kansen maar scoren niet. Olympique Marseille begint veel druk te zetten. Na vele hartverzakkingen fluit de scheidsrechter af na 95 minuten. Het uitvak ontploft van blijdschap en fakkels gaan de lucht in. Na 20 jaar staan we eindelijk weer in een Europese finale, en dat nog wel tegen het gehate AS Roma. Na een lange afterparty op het veld mogen wij om 01:30 het stadion verlaten. In een grote groep lopen we terug naar de Vieux Port.De volgende dag vliegen we terug naar Lille en maken ons klaar voor een trip waar het begin van ons Europese avontuur begon: de Balkan. Dit keer wordt het de Albanese hoofdstad Tirana het affiche.