Oscar Vankesbeeckstadion

Het Oscar Vankesbeeckstadion is een voetbalstadion in de Belgische stad Mechelen, gelegen in het noordelijke stadsdeel Mechelen-Noord. Het is het thuisstadion van voetbalclub Racing Mechelen.

Het stadion ligt aan de Antwerpsesteenweg, buiten de stadsring. Het stamt uit 1923 en is vernoemd naar de ex-voorzitter van de club : Oscar Van Kesbeeck. Het telt 13.687 plaatsen, waarvan ongeveer 1.900 zitplaatsen en enkele tientallen business-seats

De eerste tribune (1923-1947) was 80 meter lang en 14 meter hoog en telde 1.900 zitplaatsen. Er was een buffet aanwezig met een gelagzaal van 10 meter op 20, alsook een woning voor de chalethouder. Er was ook een turnzaal voorzien van 10 meter op 10 en 8 kleedkamers. Bij de opening van het stadion in juli 1923, waren er niet minder dan 40 journalisten aanwezig. Het ganse prestigieuze project was pas afgerond in november 1923. Hiervoor waren er reeds drie thuiswedstrijden gespeeld zonder tribunedak. Iedereen had geluk dat het tijdens die periode niet geregend had. Voor de rest telde het ovalen stadion 21.000 staanplaatsen, langs alle kanten van het veld verdeeld over 16 trappen.

De hoofdtribune, gelegen aan de noordzijde, brandde in 1947 volledig af. Hierbij ging het volledige clubarchief verloren. Met de opbrengst van een benefietwedstrijd werd niet veel later een nieuwe tribune gebouwd. In dit gebouw zijn onder andere verscheidene bars, een restaurant, kleedkamers, en een sportzaal ingericht. Aan de overzijde werden de staanplaatsen overdekt in 1948 met een houten dak-constructie. Dit gold voor de lengte van het hele veld. Later werd deze vervangen door een metalen exemplaar, dat evenwel niet meer de gehele lengte van het veld bedroeg. Het stadion is in de loop van de geschiedenis verscheidene malen aangepast. Tijdens de periode 1975-1985 werden de stukken gronden achter beide doelen verkocht, wat de capaciteit terugbracht van 21.000 naar 13.687. Ze werden ingenomen door appartementen, garages en woningen.

Bezochte wedstrijden: –

Foto’s via Timo On Tour