Olympiastadion Berlijn

Het Olympiastadion ligt in het westen van Berlijn, in het stadsdeel Westend. Het stadion is onderdeel van het grote Olympiagelände(voorheen Reichssportfeld), waartoe verder het Sportforum, Olympisch hockeystadion, Olympisch zwemstadion, Reitstadion, deWaldbühne, het Maifeld (meiveld), de beroemde klokkentoren en de Langemarckhalle behoren.

 Voor de Olympische Spelen van 1936 wilde men toch een nieuw stadion. Het Olympiastadion, met een capaciteit van 100.000 toeschouwers, werd in de periode 1934–1936 gebouwd door architect Werner March. Het bouwwerk is voor ongeveer de helft ingegraven, zodat alleen de bovenste ring bovengronds is gebleven en zichtbaar is. De pilaren rondom zijn eigenlijk ranke jugendstil-pilaren, maar op advies van Albert Speer zijn deze omgeven door massieve sierlijsten. Het stadion werd geopend op 1 augustus 1936, tegelijk met de Olympische Spelen.

In maart 1945, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, vonden nabij het stadion duizenden jongens van de Hitlerjugend de dood toen zij, als laatste reserves, met een bestorming de Russische tanks moesten bestrijden, die reeds vanuit het westen het sportveld hadden bezet.

In 1974 werd het stadion voor het wereldkampioenschap voetbal gedeeltelijk overdekt. In 2004 is een renovatie afgerond voor het wereldkampioenschap voetbal 2006, uitgevoerd door architecten Gerkan, Marg en partners. Hierbij werd het veld enkele rijen verder verdiept aangelegd, waardoor het publiek relatief dicht op het veld zit, terwijl de atletiekbaan is behouden. Bij deze renovatie is veel monumentaals van het stadion behouden. Veel natuursteen werd slechts gezandstraald, waardoor circa driekwart van het oude bouwwerk behouden kon blijven. Opvallende kenmerken zijn nu het dak, dat alle zitplaatsen overdekt zijn, en de felblauwe atletiekbaan (alhoewel de kleur niet in goede aarde viel bij Monumentenzorg). Het stadion heeft nu 75.000 plaatsen.

Het stadion is in 2004 feestelijk heropend met een reeks concerten. Sinds 1937 vindt er, met onderbrekingen, het Internationale Stadionfest Berlin (ISTAF) plaats, een IAAF Golden League-wedstrijd. Sinds 1963, het begin van betaald voetbal in Duitsland, speelt Hertha BSC Berlin hier haarBundesliga wedstrijden, omdat Die Plumpe (het stadion aan de Gesundbrunnen) niet voldeed. Ook worden hier de finales van de DFB-Pokal gespeeld van zowel het mannen- als het vrouwentoernooi, plus de nodige interlands. Op 9 juli 2006 heeft hier de finale van het wereldkampioenschap voetbal plaatsgevonden.

Op 6 juni 2015 heeft hier de UEFA Champions League-finale plaatsgevonden.

Bezochte wedstrijden:

herta01

herta02

herta03

herta04

herta05

herta06

herta07

herta09

 

Tekst bovenaan: Wikipedia.nl