Fly Brazil Stadion/ Sportpark Berg & Bos

Het Sportpark Berg & Bos is een voetbalcomplex gelegen in de Nederlandse stad Apeldoorn. Het is de thuishaven van AGOVV (profs en amateurs). Sinds 16 april 2010 draagt het stadion voor de profs de naam Fly Brazilstadion.

De club speelt sinds 1921 op Sportpark Berg en Bos in de gelijknamige wijk in het westen van Apeldoorn. Het sportpark ligt in een bosrijke omgeving. De in 1924 door stadsarchitect Gerrit de Zeeuw ontworpen hoofdtribune staat op de gemeentelijke monumentenlijst en bevindt zich naast het eveneens uit de jaren 20 stammende clubgebouw ‘De Blauwe Drukte’. Bij de bouw werden werklozen ingezet in het kader van de werkverschaffing. In het complex werd in de beginjaren niet alleen gevoetbald, ook het jaarlijkse concours hippique vond hier plaats.

Voor de terugkeer van AGOVV in het profvoetbal is het hele sportpark verbouwd tot een klein stadion met een capaciteit voor 3.150 toeschouwers. Dit terwijl er in de amateurtijd bij oefenduels of belangrijke wedstrijden door meer mensen het sportpark werd bezocht. Als voorbeeld hiervan kan genoemd worden de wedstrijd tegen het Nederlands elftal onder leiding van Louis van Gaal, waar maar liefst 12.000 mensen naar toe kwamen. Het recordaantal toeschouwers in het betaald voetbal werd behaald op 24 september 2009, tijdens de bekerwedstrijd AGOVV – 020 (1-2). Het stadion was met 3.500 toeschouwers geheel uitverkocht.

Het stadion heeft sinds 2006 een kunstgrasmat van Koninklijke Ten Cate, die goedgekeurd is door de UEFA.

Onder meer omdat AGOVV meermalen blijk heeft gegeven van de ambitie om te promoveren naar de Eredivisie, zijn er plannen geopperd om de club een nieuw stadion te laten bouwen met een capaciteit van ongeveer 6000 toeschouwers. Een locatie die in beeld kwam was de Kuipersdijk vlak bij De Maten en Apeldoorn-Zuid. Later kreeg een plek aan de Europalaan in de zuidwestpoort van Apeldoorn, serieuze aandacht. Een andere optie was dat de gemeente Apeldoorn het huidige terrein terug zou kopen van de voetbalclub (het werd in 1999 verkocht) waarop AGOVV de huurder van het complex zou worden. De onderhandelingen ketsten in maart 2012 echter af doordat AGOVV de geboden prijs te laag vond.

In juli 2012 gaf gemeente Apeldoorn opdracht tot het sluiten van de monumentale tribune, nadat de Aziatische boktor een dragende paal ingrijpend had aangetast. Er dreigde zelfs instorting van de tribune, wat werd afgewend door een metalen noodconstructie. Het bestuur van AGOVV kreeg de opdracht een herstelplan in te dienen bij de gemeente, waarbij rekening moest worden gehouden met de monumentale status. Omdat het niet wilde vlotten met een dergelijk plan van de financieel noodlijdende club, liet de gemeente de tribune in december 2012 tijdelijk afsluiten. Op 8 januari 2013 werd de proftak AGOVV Apeldoorn failliet verklaard.

Bezochte wedstrijden: –

abrwe02-5 abrwe02-6 abrwe04 abrwe03 abrwe05 abrwe06 abrwe07 abrwe08

Foto’s via Timo On Tour.