Seacon Stadion – De Koel

Seacon Stadion – De Koel is sinds 1972 de thuishaven van Venlose voetbalclub VVV-Venlo. Het stadion is gelegen in een kuil (koel is Venloos dialect voor kuil) op de Kaldenkerkerberg in het zuidoosten van Venlo. Het is een stadion dat bekendstaat om zijn echte voetbalsfeer en wist ooit zelfs 24.500 toeschouwers te herbergen tijdens de wedstrijd VVV-Ajax in 1977. Toen het Nederlands competitievoetbal eind jaren ’80 een dip in publieke belangstelling meemaakte wist de Koel de toeschouwersaantallen op peil te houden. Na PSV, Feyenoord en Ajax werden hier een van de hoogste toeschouwersaantallen van de toenmalige eredivisie gehaald.

In 2004 werd De Koel grondig verbouwd en gaat sinds 2005 door het leven als “Seacon Stadion -De Koel-“. De Koel is een van de nog weinige authentieke voetbalstadions in Nederland. Niet alleen de ligging is befaamd, ook de lange trap waarlangs de spelers vanuit de kleedkamers naar het speelveld afdalen is roemrucht. Verder is het een van de laatste stadions die nog staanplaatsen en open tribunes kent. Voor het seizoen 2007/2008 werd dit stadion grondig gerenoveerd om het klaar voor de Eredivisie te maken. Door de verbouwingen is de capaciteit flink ingeperkt tot zo’n 8.000 plaatsen.

Op de lange termijn overweegt VVV-Venlo een nieuw stadion op een andere locatie te bouwen, op het voormalige kazerneterrein in het stadsdeel Blerick. De Koel zou wel als trainingscomplex behouden blijven waarmee een stuk voetbalhistorie behouden blijft.

Bezochte wedstrijden:

VVV Venlo – Feyenoord

Foto’s via Timo On Tour