Haarlem Stadion

Het Haarlem-stadion is een voetbalstadion dat vooral werd gebruikt voor de thuiswedstrijden van HFC Haarlem. Vanaf het seizoen 2010/11 zal het stadion de thuisbasis worden van de nieuwe fusieclub Haarlem-Kennemerland, dat voort is gekomen uit het failliete HFC Haarlem.

Na een aantal uitbreidingen en renovaties kunnen er nu 3442 toeschouwers in het stadion. De tribunes aan de korte zijde worden niet meer gebruikt. De hoofdtribune oftewel de Kick Smit tribune heeft een capaciteit van 2250, de noordtribune bieft plaats aan 644 supporters van de thuisclub en 548 supporters van de uitspelende vereniging.

In 1907 is op deze plek voor het eerst een voetbalveld met tribunes gebouwd. Deze tribunes bestonden uit niet meer dan een paar houten planken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mochten er geen wedstrijden meer worden gespeeld op het terrein. Na de oorlog werd het terrein weer in gebruik genomen door de voetbalclub. In april 1947 legt voorzitter Van Balen Blanken de eerste graszoden aan en op 5 september 1948 neemt Haarlem het stadion aan de Jan Gijzenkade weer in gebruik. Op 19 december dat jaar wordt de officiële opening verricht van het “nieuwe stadion”.

In 1969 opent Haarlem haar nieuwe overdekte tribune aan de zuidkant van het stadion. Eind november 1976 is de overkapping en verhoging van het aantal plaatsen van de noordtribune gereed. De oude zitplaatsen zijn staanplaatsen geworden en het nieuwe gedeelte wordt voorzien van zitplaatsen. Halverwege het seizoen 1980/81 krijgt Haarlem vier nieuwe lichtmasten. Op dat moment zijn het de hoogste stadionlampen in Nederland. In februari 1986 wordt de huidige Kick Smit tribune in gebruik genomen, wat ervoor zuidtribune heette. Door strengere veiligheidsregels worden in de jaren ’90 de staantribunes achter beide doelen afgekeurd, wat ook voor een deel van de noordtribune geldt. Maar door het plaatsen van stoeltjes kan dat deel van de noordtribune weer gebruikt worden.

HFC Haarlem wilde graag verhuizen naar een nieuw te bouwen stadion genaamd Stadion Oostpoort. Dit nieuwe stadion moest plaats bieden aan 8.000 bezoekers en zou nabij Knooppunt Rottepolderplein moeten komen naar ontwerp van architect Wiel Arets en de bouw zou in 2008 moeten starten. Op 18 februari 2009 werd bekend dat het project, mede door de financiële crises, geen doorgang zou vinden. Het uitblijven van een nieuw stadion was één van de oorzaken van de ondergang van HFC Haarlem eind januari 2010.

Bezochte wedstrijden: –

hfc01 hfc06 hfc02 hfc05 hfc03 hfc04

Foto’s via Timo On Tour.