Internazionale – AC Milan

Serie A | 05-02-2022 – 18:00 | San Siro, Milaan | Eindstand: 1-2

Bij gebrek aan volle stadions in Nederland reizen we dit keer af naar Italië voor een van de bekendste derby’s van het land: Derby Della Madonnina. De naam van deze derby is afgeleid van het standbeeld van Maria in het centrum van Milaan; ook wel bekend als “Little Madonna”. Met Inter op de eerste plek van de ranglijst en AC Milan op slechts 4 punten achterstand, is niet alleen winst vanwege de rivaliteit belangrijk vandaag. Als wij vanaf het centrum met de taxi richting het stadion gaan, zien wij een opmerkelijk beeld. Supporters van beide clubs lopen door elkaar heen en drinken gezamenlijk een biertje. Eenmaal aangekomen bij het San Siro stadion sluiten we bij de AC Milan fans aan in de kroegen aan de zuidkant van het stadion. Beide clubs delen het San Siro stadion; omdat Inter deze wedstrijd thuis speelt krijgen de Rossoneri slechts 1 zijde toegewezen.

Als de tijd rijp is verzamelen de ultras van Milan zich voor een corteo van 500 meter richting het stadion. Onderweg worden de Inter fans uitgefloten en uitgescholden, maar actie blijft uit. Later krijgen wij te horen dat er onderlinge afspraken zijn gemaakt om geen geweld te gebruiken op de wedstrijddag.

Bij aanvang van de wedstrijd wordt er met een vellen actie een tifo gedaan op de Curva Sud. De fans van Inter hebben uit protest geen sfeeractie. De wedstrijd gaat gelijk op met kansen voor beide teams. In de 38e minuut weet Inter op voorsprong te komen via een corner en gaat met een voorsprong de rust in. Bij het begin van de tweede helft zijn we getuige van een sfeeractie nummer 2 aan de kant van Milan. Met rookpotten, stroboscopen en vlaggen worden de spelers gesteund.

In de 75e minuut weet de Fransman Olivier Giroud de gelijkmaker op zijn rekening te nemen. Als de spits na 3 minuten weer weet te scoren, barst het feest op de Curva Sud uit. Na een intense slotfase met een rode kaart voor Hernandez vanwege een ouderwetse zaag weet AC Milan deze derby te winnen.